Srdce noža
Pomer kvality a ceny
Hlavnou pracovnou časťou každého noža je jeho čepeľ. Okrem tvaru, dĺžky, hrúbky či spracovania je veľmi dôležitá práve použitá oceľ. Kvalitný materiál je samozrejme aj cenovo drahší, takže sa veľa sériových výrobcov z obchodného hľadiska pustilo aj do výroby a predaja nožov z lacnejšieho materiálu. Neznamená to že lacný nôž = nepoužiteľný nôž. Je treba však počítať s určitými obmedzeniami.
Pokiaľ si chcete kúpiť nôž iba na výstavu do vitrínky alebo ako ozdobu opaska, pravdepodobne bude pre vás vo výbere hrať hlavnú úlohu dizajn a cena. Ak však budete chcieť svoj nôž plne využiť, tak výdrž materiálu, pevnosť, spoľahlivosť budú hlavnými kritériami výberu. A práve tu bude záležať aj na použitom materiáli.
Nožiarske ocele
Oceľ vzniká ako zliatina dvoch hlavných materiálov – železa (značka chemického prvku Fe) a uhlíka (značka chemického prvku C). Podľa pomeru vzniká zliatina, ktorá môže mať diametrálne iné vlastnosti, ako je napríklad húževnatosť, pevnosť, krehkosť alebo pružnosť. Ak chce výrobca niektoré vlastnosti zmeniť, v určitom pomere pridáva ďalšie chemické látky alebo používa rôzne technologické prvky výroby.
Keďže sa oceľ využíva v každej oblasti života, vznikli normalizované druhy ocele. Pri rovnakom označení podľa normy by ste tak mali kúpiť oceľ s rovnakými vlastnosťmi od rôznych výrobcov. Veľmi dobrý prehľad normoznačenia ocelí nájdete na Wikipedii.
Ak však k materiálu vo finále pridáte spôsob ďalšieho spracovania, dokážete získať vyššiu kvalitu. U ocele dobrým príkladom môže byť výroba samurajských mečov, ktoré práve majstrovským spracovaním patria z tohto pohľadu k špičke.
Rozpíšeme si v krátkosti črty najčastejšie používaných ocelí na výrobu nožov. Ak by sme chceli presne popisovať vlastnosti každej jednej ocele, nestačila by na to ani samostatná séria článkov.
Uhlíková oceľ
Je zrejme najčastejšie využívanou nožiarskou oceľou. Výhodou je tvrdosť a odolnosť. Veľmi dobre sa brúsi, čo je u noža viac ako žiadúca vlastnosť. Na druhú stranu si ale vyžaduje oproti nehrdzavejúcej oceli viac starostlivosti. Takúto čepeľ by ste mali po použití vždy očistiť. Najmä pri krájaní potravín alebo materiálov, ktoré zanechávajú na čepeli stopy. Pokiaľ tak nebudete robiť, po čase bude vidieť na noži patina a začínajúca korózia. Rovnako je potrebné v rámci starostlivosti naniesť na čepeľ olej.
Väčšina výrobcov nožov ponúka aj priamo tento typ oleja. Stretnúť sa môžete s černeným povrchom čepele noža. Táto povrchová úprava pomáha pri odolnosti voči korózii, ale to neznamená, že o nôž sa netreba starať. Najčastejšie sa pri výrobe používajú uhlíkové ocele s označním 1075 a 1095.
Nerezová oceľ
Ako už napovedá názov, jej hlavnou prednosťou je schopnosť odolávať korózii. Túto vlastnosť je dáva pridaný obsah chrómu, minimálne v rozsahu 12%. Ďalšími prísadami bývajú mangán a nikel. Nerezovú oceľ môžete poznať aj pod názvami antikorová alebo Inox. Práve odolnosť voči korózii minimalizuje potrebu starostlivosti o samotný nôž.
Ťažšie sa však brúsi a interval ostrenia je častejší. Pri nožoch nižšej ceny je najviac využívaná nerezová oceľ rady 420 a 440. Z tejto rady je najkvalitnejšia oceľ s označením 440C, ktorá má viac uhlíka.
Nástrojová oceľ
Má široké spektrum uplatnenia, nielen v oblasti výroby nožov. Táto skupina ocele sa vyznačuje pevnosťou, húževnatosťou (schopnosť odolávať veľkým nárazových silám, ohýbaniu bez poškodenia vnútornej štruktúry) a odolnosť voči opotrebeniu.
Veľmi dobre držia ostrosť. Toto ich priamo predurčuje na hrubé zaobchádzanie pri bushcrafe alebo survivale, kedy potrebujete mať veľký pevný nôž ktorý môžete bez obáv použiť aj na sekanie dreva.
Keramika
Na záver by som ešte spomenul nože, ktorých čepeľ je vyrobená z keramiky. Keďže sa v článku zaoberáme materiálom na výrobu nožov vo všeobecnosti, nedá mi preto nezmieniť sa v pár slovách aj o tejto možnosti. Keramická čepeľ noža je vyrábaná lisovaním a zapekaním za použitia zirkónu. Keď je raz dobre nabrúsená, nevyžaduje žiadne ďalšie pravidelné dobrusovanie.
Keramický nôž dokáže byť neuveriteľne ostrý. Pri dodržaní podmienok použitia vám tak ostrá a nabrúsená vydrží počas celej životnosti. Keramika je však veľmi krehká. Komu z vás sa ešte nepodarilo rozbiť keramickú šálku či tanier? Pri páde keramického noža na pevný predmet príde často k jeho poškodeniu či zlomeniu, preto s ním treba zaobchádzať s primeranou pozornosťou.
Foto: ilustračné